2 Kor. 12:9
Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen.
Op 16 juli 1970 wordt in een dorpje, onder de rook van Rotterdam, Theo Visser als oudste zoon geboren. Na de middelbare school besloot Theo om economie te gaan studeren in Arnhem. Daar kreeg hij een krachtige ontmoeting met God die ervoor zorgde dat hij veranderde van studierichting en theologie ging studeren in Utrecht.
Na de dag waarop hij trouwde met zijn Rieneke, ging dit kersverse stel wonen in een oude boerderij in Bodegraven. Samen werkten ze voor stichting Gave. Een stichting die christen bewust maakt van de Bijbelse roeping om de vreemdeling gastvrij te ontvangen. Zo leerde Theo vele verschillende culturen van dichtbij kennen.
Het werd zijn verlangen om in kerken deze veelkleurigheid terug te zien en zo stonden hij en zijn vrouw vanaf 2000 aan de wieg van ICF Rotterdam, waar ze samen met een mooi team door schade en schande leerden wat interculturele kerkplanting betekent en hoe mooi en moeilijk dat is. Na 5 jaar kwamen er vragen om elders te helpen om nieuwe interculturele kerken te beginnen. Stichting ICP NL (Intercultural Church Plants) werd in 2005 opgericht. Op allerlei manieren werd er verder gepionierd en werd veel geleerd over wat je wel én niet moet doen.
In 2017 werd ICP NL werd overgedragen zodat Theo zijn vleugels wijder kon uitslaan in Europa. Theo en Rieneke leerden veel, ook over hun eigen fouten, beperkingen en gebrokenheid. Op dit moment is Theo projectcoördinator bij M4 Europe, een Europees kerkplantingsnetwerk dat actief is in 16 landen in Europa. Hij is daar vooral bezig op het veld, om met pioniers op te trekken, te coachen en nieuwe kerkplanters te vinden.
Rieneke heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in interculturele aanbiddingsmuziek. In de praktijk van gemeente zijn in de kerkplantingen waar ze deel van waren zag ze de noodzaak om mensen van andere culturen intentioneel te betrekken bij de muziek in de kerk. Omdat het zo belangrijk is dat mensen God kunnen aanbidden met de muziek die hun hart raakt. En omdat het Gods verlangen is dat de volken Hem groot maken. Vanaf 2014 leidt ze Songs2Serve dat momenteel een team heeft in Nederland en een team in de UK. Daarnaast zijn door Europa heen mensen enthousiast om te groeien in het uitdragen van interculturele aanbidding
Meer info over dit mooie werk vind je bij Songs2Serve.
"Heer, laat me leven, ik ben er nog niet klaar voor om U te ontmoeten!" dat zijn de gedachten, noodkreet van Theo als hij als 12 jarige jongen een ernstig auto-ongeluk krijgt. De jaren erna ervaart hij als zoektocht: hoe zit het precies met God en met zonde en hoe werkt genade precies? Tijdens zijn studietijd krijgt hij een krachtige aanraking van God als hij het naar Hem uitroept in zijn teleurstelling over het leven. Daarmee legt God naast de enorme bevrijding ook een 'last' op Theo's hart. Dit hart klopt sindsdien voor mensen doe Jezus nog niet ontmoet hebben en nog niet getransformeerd zijn door de kracht van zijn Geest!
Als Theo met nieuwe ogen naar de spanning kijkt tussen het Nieuwe Testament en de kerk, groeit in zijn hart het verlangen om de weg te zoeken hoe Jezus wil dat in deze tijd zijn gemeente functioneert. Door alle fouten die hij in de loop van de tijd heeft gemaakt leert hij steeds meer hoe belangrijk het is dat iedereen in de gemeente betrokken is bij de missie en daarvoor intentioneel wordt toegerust. Langzamerhand leert hij -met veel anderen- steeds meer over de dynamieken die de kerk van de toekomst nodig heeft.
God legt een diep verlangen in zijn hart om de vele culturen die in Europa zijn gekomen samen met de ‘inheemse’ bevolking in Europa gemeenschappen te zien vormen die glorie brengen aan zijn Naam en zich inzetten voor hun stad, wijk of dorp
Door geconfronteerd te worden met zijn eigen zwakheid, zonde en schaduwkanten is dit het devies van Theo in zijn leven en werk:
‘Je hebt genoeg aan mijn genade, want mijn kracht openbaart zich juist ten volle wanneer iemand zwak is... In mijn zwakheid ben ik sterk.'